• 486 112 233
  • 605 965 088
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Jak se slaví výročí 150 let založení školy? Zažili jsme na Oblačné…

Jak se slaví výročí 150 let založení školy? Zažili jsme na Oblačné…

V pátek 28.2.2020 byli současní i bývalí zaměstnanci školy pozváni na setkání. Sešlo se nás asi 30. Bývalí kolegové si se zájmem prohlédli školu a kladně ohodnotili všechny změny a atmosféru školy. Pak přišlo na řadu posezení v jídelně s občerstvením, kde si všichni krásně popovídali.
 
V sobotu 29.2.2020 v 9.00 se slavnostně vyzdobená škola otevřela veřejnosti. Ve třídách byly k vidění učebnice, kroniky, fotografie nové i historické, vystoupil kroužek hry na kytaru a naše absolventka Johana Adéla Novotná a její kamarádka Anna Erlebachová hrály na chodbě na saxofony. Obě děvčata studují třetím rokem Pražskou konzervatoř. Saxofonový koncert byl velkým zážitkem.
 
Zajímavé bylo také divadelní představení souboru "Divadelní budky", žáků nejen naší školy, kteří si celé představení zahrají, sami vymyslí, režírují a vytvoří kostýmy a scénu - prezentaci na interaktivní tabuli s hudbou. Bylo to velké zpestření a diváci byli nadšeni. Hodně návštěvníků se zajímalo také o činnost a stánek Žákovského parlamentu, kladně hodnotili akce, které pořádá a mnoho jich přispělo na charitativní pomoc útulku Archa.
 
Na Dni otevřených dveří jsme se pokusili návštěvníkům představit také relativně nový předmět Svět práce, který se vyučuje v 8. a 9. třídách. Příchozí nejvíce zaujaly výrobky žáků (dřevěná kostka, dřevěný věšák, kovový klíč), které nám umožnila vyrobit ve svých truhlářských a strojírenských dílnách SŠSSaD, s níž opakovaně spolupracujeme, a fotografie z těchto dílen. Velmi si pochvalovali návrat k ruční práci a řemeslu.
 
Dojemné bylo pozorovat nezávisle domluvené srazy bývalých absolventů, kdy ti dříve narození si dokonce pozvali i bývalé učitele, aby školu prošli a zavzpomínali společně. Nakonec se řada z nich nechala ve fotokoutku zvěčnit a na památku si odnesla domů kalendář.
 
Návštěvníci měli možnost koupit si brožurku s historií školy, drobné upomínkové předměty jako vzpomínku na školu, případně si vytisknout vlastní suvenýr na 3D tiskárně nebo vyrobit odznak s vlastním návrhem.
 
Příjemně nás překvapilo, kolik našich absolventů se přišlo podívat zpátky do míst, kde trávili devět let povinné školní docházky. Někteří z nich se dokonce posadili i do svých lavic a zavzpomínali. Kromě čerstvých absolventů se Dne otevřených dveří zúčastnili také ti, kteří pamatují doby opravdu minulé. Přišlo se podívat i hodně dětí v předškolním věku. Těm se líbily aktivity, které jsme si v počítačové učebně připravili. Děti měly možnost naprogramovat si Ozobota, vyzkoušet si robotické stavebnice LEGO apod.
 
Naši současní žáci se ujali role průvodců a velmi ochotně pomáhali s organizací. Také oni si určitě den otevřených dveří užili.
 
Velmi nás potěšilo, když lidé při odchodu chválili žáky, kteří je provázeli. Spousta z nich své kladné hodnocení zapsala i do Pamětní knihy, což nás velmi těší.
 
Alena Routová, za všechny pracovníky školy