• 486 112 233
  • 605 965 088
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Zájezd do Velké Británie

Zájezd do Velké Británie

 
V neděli 11.9.2022 odjelo 46 žáků 6.-9. třídy spolu se třemi učiteli na zájezd do Velké Británie. Ve čtvrtek jsme se dověděli smutnou zprávu, že zemřela anglická královna Alžběta II., jeli jsme plni očekávání, co nás v Británii čeká.

V brzkých ranních hodinách jsme se přepravili trajektem do Anglie a pokračovali autobusem do Yorku - historického města severně od Londýna s bludištěm středověkých uliček a mohutnými městskými hradbami. Zastavili jsme se před York Minster - největší gotickou katedrálou v Anglii a navštívili Jorvik Viking Centre – muzeum věnované době Vikingů a v podvečer York’s Chocolate Story – čokoládovna v samém srdci města, kde jsme si vyrobili na památku i vlastní ochutnávku. Večer jsme se setkali se svými s hostitelskými rodinami. To bylo pro všechny velké očekávání, ale ráno už byli všichni spokojeni.

Další den dopoledne nás čekalo ještě jedno překvapení. Na Universitě v Yorku byl domluven jazykový kurz s anglickými učiteli. Tak jsme následující 3 dny vždy dopoledne trávili ve škole. Všichni výuku zvládli na výbornou a na závěr dostali certifikát o absolvování kurzu.

Odpoledne jsme měli naplánované výlety. Do Scarborough, lázeňského města, které se může pochlubit krásnou pláží, nejstaršími anglickými lázněmi a zříceninou hradu. Velkým zážitkem byla návštěva Sea Life Centre - velkého akvária s mnoha druhy mořských ryb a živočichů. Pak jsme se nakrátko zastavili na Flamborough Head – nejvyšších křídových útesech v Anglii se skalními okny a vyhlídkou na maják. Druhý výlet byl do Bolten Abbey - zříceniny opatství a parku. Poslední výlet byl do městečka Lincoln s dominantním hradem a katedrálou a obchůdky na Steep Hill a Bailgate.

Odtud jsme se přesunuli do hotelu Ibis Budget v těsné blízkosti letiště Heathrow.

Ráno jsme se metrem dopravili na Tower Hill, kolem Tower of London došli na Tower Bridge, který jsme si prohlédli i uvnitř. Vystoupali jsme věží na lávky s prosklenou podlahou, odkud jsme sledovali provoz pod námi a prošli si i strojovnu mostu. Viděli jsme bitevní křižník HMS Belfast a kolem The Monument - místa, kde vypukl ničivý Velký požár v roce 1666, došli až k St. Paul’s Cathedral, mistrovskému dílu architekta Sira Christophera Wrena ze 17. století.
Ve večerních hodinách jsme Londýn opustili, tunelem jsme přejeli do Francie a pokračovali do České republiky.

Alena Routová