• 486 112 233
  • 605 965 088
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Noc s Andersenem 4. dubna 2024

Andersen, Petiška, Zeus, Héra, Héfaistos, Artemis a spousta dalších jmen bylo skloňováno ve čtvrtek 4. 4. od 17 hodin na škole Oblačná.

Akce s přespáním se účastnilo 48 dětí od první do čtvrté třídy. Večer věnovaný Eduardu Petiškovi a jeho Starým řeckým bájím a pověstem jsme trávili nejen ve škole, ale také venku, kde žáci mohli vyzkoušet svou sílu, obratnost, přesnost a poměřit se s řeckými bohy. Po večeři se pak žáci vydali na prozkoumávání komnat, kde je čekala dramatizace bájí, tvorba společného výtvarné dílna v podobě křídel či nácvik řeckého tance sirtaki.

Troufneme si říct, že plní dojmů, nasyceni novými informacemi a zajímavostmi o řeckých bájích děti přespaly ve škole do pátečního dne. Děkujeme moc žákům za krásný večer, rodičům za snídaňové příspěvky a všem zúčastněným za spolupráci a přípravu. 

Fotky: zde


Praha - výlet 4. A

Ve čtvrtek 11. dubna vyrazila třída čtvrťáků na výlet do Prahy. Její kroky mířily na Vyšehrad, kde byl  objednaný program s názvem  MISE  VYŠEHRAD. 

Hravou formou, při které děti sbíraly historické atributy, poznaly místa Vyšehradského hradiště. Během vycházky tak navštívily Staré purkrabství, kostel sv. Petra a Pavla, Vyšehradský hřbitov a Slavín a nakonec prošly podzemními kasematy až do tajemného sálu Gorlice, kde jsou umístěny originální sochy z Karlova mostu.  Společně jsme se dozvěděli o mytologii a historii Vyšehradu a obohatili tak znalosti z vlastivědy.

Protože počasí přálo, vypravila se třída cestou po náplavce až k Národnímu divadlu a poté k lanovce, která ji vyvezla na Petřín. Krásnou procházkou rozkvetlými sady došli čtvrťáci až k Pražskému hradu, postupně si prohlédli obě nádvoří s Chrámem sv. Víta a poté zahradami a po zámeckých schodech došli na Malou Stranu a ke Karlovu mostu, kde se s historickým centrem Prahy rozloučili.

Fotky: zde


Postup basketbalistek i basketbalistů do okresního finále!

Obě družstva chlapců a dívek z 8. - 9. tříd vybojovala postup do okresního finále mezi nejlepší týmy všech libereckých škol, které se bude konat 18. a 19. dubna v hale Kort. Obě družstva shodně postoupila z druhého místa, dívky postupují spolu s týmem ZŠ Dobiášova, chlapci s týmem ZŠ Lesní.

Družstvo dívek: Budinová, Horná, Matošková, O´Grady, Fialová (8.A)
                            Balážová, Mazur, Vištejnová, Horníková, Krajčovičová (9.A

Družstvo chlapců: Cocerva (6.A), Vochomůrka, Budina, Kalina, Slad (8.A)
                                 Horejš, Novotný (9.A), Švejda (9.B)

Gratulujeme a držíme palce do finále!


Projekt - Simulace zranění

Žáci naší školy se dne 3. 4. 2024 zapojili do projektu "Simulace zranění", který připravili studenti 2. ročníku Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické se svými vyučujícími. Tato akce, určená pro žáky 7. a 8. tříd, se konala v tělocvičně naší školy. Během projektu bylo připraveno osm stanovišť, na nichž se naši žáci seznámili s různými oblastmi poskytování první pomoci. Mezi tyto oblasti patřila záchranná služba, základní neodkladná resuscitace, manipulace s cizím tělesem v ráně, ošetření krvácení, zacházení se zlomeninami, ošetření popálenin, obvazová technika, situace spojené s epilepsií a alergiemi. Tato akce poskytla našim žákům praktické zkušenosti v oblasti první pomoci, které jsou velmi důležité v běžném životě.

M. Kodešová


Soutěž v anglickém jazyce

V březnu se uskutečnilo krajské kolo Soutěže v anglickém jazyce, kde nás v kategorii ZŠ II pro žáky osmých a devátých tříd reprezentovala Jana Vištejnová z 9.A.  V silné konkurenci vybojovala krásné 3. místo. Janě děkujeme a gratulujeme.

M. Veselková


NATIVITY – Výtvarný workshop na téma "Rozdíly"

V březnu absolvovali žáci devátých tříd v rámci výtvarné výchovy tvořivou dílnu v Paláci Liebieg. Cílem vzdělávacího programu bylo přiblížit žákům původnost africké krajiny, nativní obyvatele, tradice versus moderní civilizace, kolonizace. Seznámili jsme se s cyklem velkoformátových obrazů Denisy Smetanové inspirující se svou cestou po jihozápadní Africe. Narazili jsme setkání dvou kultur s poznáváním života domorodých kmenů v jejich přirozeném a rychle mizejícím prostředí. Zamysleli jsme se nad střetem dvou odlišných světů – původního a moderního. Během prohlídky výstavy si žáci připravili skicu k následné vlastní tvorbě (kresba suchým pastelem doplněná textilní koláží). K inspiraci jim poslouží projekce fotografií z cest autorky. Na závěr se žáci zapojili tvůrčím způsobem do procesu společného díla, na kterém se podíleli všichni návštěvníci workshopů. Finální obraz bude vystaven v Paláci Liebieg.

Eliška Handšuhová

Fotky: zde


Jarní úklid kolem školy

Dne 20. 3. žáci 7. A ve spolupráci se Školním parlamentem se zapojili do jarního úklidu kolem školy. Žáci zametali schody, sbírali odpadky a odnášeli staré větve. Děkuji všem za účast.

M. Kodešová


Postup do krajského kola v soutěži Office Arena

V letošním ročníku soutěže Office Arena obsadili žáci naší školy první tři místa ve školním kole.
V Libereckém kraji se na prvním místě umístil Tomáš Fukárek z 8. A, na druhém místě jeho spolužák Jakub Kalina a na třetím místě Nela Krajčovičová z 9. A.
Tomáše a Jakuba teď čeká připravit soutěžní projekt pro krajské kolo, tak jim držte palce.

"Příběhy našich sousedů"

Naši žáci, Eliška Čechová, Lukáš Pech, Jonáš Ouhrabka a Petra Tomášková se zapojili do projektu organizace Post Bellum "Příběhy našich sousedů". Pod vedením paní učitelky Věry Sutrové zpracovali příběh pamětníka 20. století, pana Zdeňka Kocha. V úterý 12.3.2024 prezentovali svou reportáž v Naivním divadle Liberec spolu s pěti dalšími ZŠ z Liberce. 
Na reportáž a další materiály našich žáků se můžete podívat na odkazu:

https://www.pribehynasichsousedu.cz/liberec/liberec-2023-2024/koch-zdenek/

Věra Sutrová

Školního kolo BIOLOGICKÉ OLYMPIÁDY

V úterý 6. 2. 2024  v učebně přírodopisu proběhlo školní kolo biologické olympiády, kterého se letos zúčastnilo pouze 6 žáků druhého stupně. Soutěžilo se ve 2 kategoriích (6.-7.tř, 8.-9.tř)
Letos bylo ústředním tématem:  Jak se žije v lužním lese. Součástí testu znalostí byla i tradičně poznávací část z říše rostlin i živočichů.

Výsledky:

kategorie 6.-7. třída:
1. Vilém Krejčí (7.A) -  50,5 b

kategorie   8.-9. třída:
1. Barbora Horná (8.A) -  53,5b
2. Emma Fialová (8.A) – 53 b
3. Petra Tomášková (8.A) -  44,5 b
4. Nora O´Grady (8.A) -  43 b
5.Tomáš Fukárek (8.A) – 37,5 b

První dva z každé kategorie postupují do okresního kola. Třetí může postoupit podle počtu získaných bodů v porovnání s počty bodů žáků ostatních škol. Je ovšem nutné zpracování vstupního úkolu na zadané téma.

Děkuji všem za účast, obzvláště těm, kteří se pečlivě připravovali z přiložených studijních materiálů.    

Zdenka Wienerová


Po stopách průmyslové revoluce.

8.A šla po stopách průmyslové revoluce

Ve středu 7. února se zúčastnili žáci 8. A vzdělávacího programu Po stopách průmyslové revoluce. Po krátkém úvodu byli rozděleni do skupin a sledovali vývoj průmyslu Libereckého kraje. Zjistili, že některé názvy značek a firem jsou mnohem starší, než by si byli mysleli.

Fotky: zde


Výtvarná výchova v muzeu

V úterý 22. ledna absolvovali chlapci ze 6.A výtvarný a vzdělávací program Krása a užitek v Severočeském muzeu. Nejprve jsme v ateliéru pomalovali barvami na sklo pod dohledem paní lektorky skleničku. Většina chlapců zvolila rostlinné motivy (strom, květiny) zbytek abstraktní nebo nápisy. Poté jsme se rozdělili do skupin kov-dřevo-textil-sklo-keramika, dle nabídnutých předmětů, které si vybrali a popsali z jakého materiálu jsou a k čemu sloužili. Pak jsme vydali se do sbírek muzea. V expozici Krása a užitek hledali výrobky z daného materiálu a porovnávali posun v jejich výrobě. Velmi je např. zaujalo, že část vystavených exponátů je umístěna v zásuvkách pod vitrínou a že do nich mohou libovolně nahlédnout.

Program žáky moc bavil. Nejvíce se jim ale líbilo, že si mohou odnést domů výrobek a někteří se rozhodli sklenku věnovat jako dárek někomu z rodiny.

Eliška Handšuhová

Fotografie: zde


Soutěž v anglickém jazyce

Ve čtvrtek dne 18. 1. 2024 se na naší škole uskutečnila tradiční soutěž v anglickém jazyce. Ve dvou kategoriích se jí celkem zúčastnilo 13 žáků. Všichni soutěžící prokázali skvělé znalosti i komunikativní dovednosti, nebylo proto vůbec snadné vybrat v silné konkurenci vítěze. Naši školu bude v okresním kole, které se bude konat 20. 2. 2024, reprezentovat Josefina Kubečková ze 6.A a ve vyšší kategorii Jana Vištejnová z 9.A. Všem soutěžícím děkujeme a Josefině i Janě budeme držet palce v okresním kole.

M. Veselková

 

Fotografie: zde


Pyžamový den

Ve středu 17. ledna si žáci i mnozí učitelé užili příjemný den v pohodlném oblečení, Do školy se nemuseli ani převlékat a mohli vyrazit v oblečení, ve kterém spali. K vidění bylo mnoho županů, pyžam, nočních košil i overalů.
Moc děkujeme všem, kteří se do akce zapojili!
(za školní parlament Jana Lhotová)
 
 
Fotografie: zde

Vánoční den

V pátek 22. prosince, poslední den před vánočními prázdninami, proběhla další akce školního parlamentu. Většina žáků a učitelů měla na sobě oblečení s vánoční tématikou. K vidění byly vánoční svetry, trička, šaty, mikiny, ponožky, čepičky a čelenky. A i díky nim jsme si ve škole užili příjemnou vánoční atmosféru.
Děkujeme všem, kteří se do akce zapojili.
(za školní parlament Jana Lhotová)
Fotky: zde

Exkurze Gross-Rosen a Görlitz

V pátek 15. prosince se vydali naši žáci na exkurzi do Muzea koncentračního tábora Gross-Rosen v Polsku, který měl své pobočky i v Libereckém kraji (Chrastava, Smržovka a Rychnov). Na úvod jsme shlédli krátký dokument s výpověďmi pamětníků a pak následovala prohlídka areálu s průvodcem.

Poté jsme přejeli do Görlitz na adventní trhy, kde měli žáci rozchod. Už v autobuse jsme si řekli základní informace o historii tohoto města, které bylo kdysi součástí českého království. Někteří z nás vyzkoušeli kluziště na náměstí Obermarkt. Většina ale spíše ochutnávala místní speciality na náměstí Untermarkt. Krásná adventní atmosféra tohoto města nás nadchla.

Exkurze byla poučná.

Eliška Handšuhová

Fotky: zde


Vánoční vystoupení pěveckého sboru

První vlaštovkou školního pěveckého sboru Obláčci bylo natáčení
vánočního CD ve studiu. Pro mladé zpěváky to byla zajímavá
zkušenost. Písně, které natočili zazpívaly 20. 12. 23 ve 14.30 hod. na
veřejném vystoupení před libereckou radnicí.

Fotky: zde


Vánoční písně Obláčci

První vlaštovkou školního pěveckého sboru Obláčci bylo natáčení vánočního CD ve studiu. Pro mladé zpěváky to byla zajímavá zkušenost. Písně, které natočili, zazpívali 20. prosince ve 14.30 hod. na veřejném vystoupení před libereckou radnicí.

Fotky: zde


Za linkou do neznáma

V úterý 19. prosince jsme opět strávili výtvarnou výchovu v Oblastní galerii. Tentokrát jsme absolvovali vzdělávací program s workshopem „Za linkou do neznáma“. Na výstavě Linie! bylo k shlédnutí mnoho zajímavých obrazů i soch napříč desetiletími 20. a 21. století, s různými technikami i uměleckými styly, avšak všechny spojuje jeden prvek – LINIE.

Kdy se z bodu stane linie? A může se linie přeměnit v plochu? Na tyto otázky si žáci odpověděli s paní lektorkou během výtvarných experimentů inspirovanými výstavou Linie!. Sledovali jsme linie všech druhů a tvarů na vystavených dílech, abychom zjistili, jak se forma prolíná s obsahem a obsah s formou.

Na závěr proběhla výtvarná dílna s vlastní tvorbou od základů kresby přes instalaci až po spirografii. Tři své výtvory si žáci odnesli rovnou s sebou domů. Jejich největší výkresy budou nejprve vystaveny v lednu ve škole na nástěnce.

Chlapce z  6.A vzdělávací program bavil a měli radost, že si tentokrát odnesli i vlastní výtvarné dílo. Tento program jim umožnil rozvíjet své schopnosti a zároveň si užít výtvarnou výchovu jinak, a to přímo v galerii. Během cesty zpět jsme si opět prohlédli i bývalou budovu liberecké galerie, krásně opravený palác Liebig, ale tentokrát z druhé strany (vchod z Komenského ulice).

Eliška Handšuhová

Fotky: zde


Vánoční pečení

Vánoční atmosféra se letos na naší škole rozvinula do nové dimenze, když se žáci první a deváté třídy spojili díky společnému pečení cukroví. Tato akce přinesla nejen radost z neustálého ochutnávání vánočních dobrot, ale také posílila vztahy mezi mladšími a staršími studenty.

Pod vedením učitelů se žáci sešli v improvizované kuchyni, kde měli žáci k dispozici pestrou paletu surovin a recepty na nepečené dobroty.

Při přípravě těsta se žáci mohli spolehnout pouze na své vlastní schopnosti a na spolupráci s ostatními. „Pekaři a pekařky“ z devátých tříd byli pro mladší spolužáky nejen inspirací, ale také pomocnou rukou. Týmová práce byla klíčovým prvkem celé akce.

Bylo úžasné vidět, jak žáci spolupracují. Starší si vzali mladší pod svá křídla a vytvořili skvělý tým. Každý měl svou roli a společně tvořili vánoční kouzlo.

Samotný proces výroby nebyl jen o vaření. Žáci se učili komunikovat, řešit problémy a spolupracovat. Míšení těsta, tvarování cukroví a zdobení probíhalo v příjemné atmosféře smíchu a radosti.

Po dvou hodinách pečlivé práce bylo cukroví hotovo. Stůl se začal plnit různými tvary, barvami a vůněmi.

Tato akce ukázala, jak důležité je propojovat různé věkové skupiny studentů a vytvářet pozitivní prostředí pro jejich vzájemné interakce.

Fotky: zde


Slavnosti slabikáře

Společná akce našich prvních tříd začala atmosférou plnou očekávání, když se děti shromáždily v jedné třídě. Klíčovým prvkem akce se staly jazykové hry na rozvoj čtení. Děti si hravě rozšiřovaly slovní zásobu. Každá hra byla navržena tak, aby podporovala rozvoj dovedností potřebných pro čtení.

Jedním z vrcholů bylo slavnostní pasování dětí na čtenáře. Každé dítě přistoupilo k pódiu s respektujícím pocitem, jako by vstupovalo do světa magie, kde jsou slova klíčem k nekonečnému dobrodružství. Učitelé předávali slabikáře, symbolizující moc čtení a znalostí.

Slabikáře samy o sobě získaly na významu. Nebyly to pouhé knihy, ale klíče k neznámým světům, které čekají na to, aby byly objeveny. Děti si je s obdivem prohlížely a brzy se ponořily do prvních písmen a slov.

Celá akce měla za cíl nejen zvýšit čtenářskou gramotnost, ale také podporovat radost a nadšení ze čtení. A z toho, co jsme mohli vidět, se to povedlo na výbornou. Děti toho dne odcházely s jiskřícíma očima a touhou objevovat svět písmen a příběhů.

Tato událost byla nepochybně magickým začátkem pro mnoho dětí, které teď pociťují radost ze čtení. Kdo ví, možná mezi nimi je i budoucí spisovatel nebo spisovatelka, kteří nám jednou zpříjemní svět svými vlastními příběhy.

AP a RP, třídní učitelé prvních tříd

 

Fotky: zde


Postup do velkého finále v soutěži Zooriskuj

V úterý 21.11. se ve Velkém sále v Lidových sadech konalo rozřazovací kolo soutěže Zooriskuj. Jedná se o soutěž trojic z II. stupně základních škol a víceletých gymnázií, kterou pořádá Zoologická zahrada v Liberci. Rozřazovacího kola se letos účastnilo rekordních 117 trojic, které měly 60 minut na vyplnění soutěžního testu týkajícího se především života zvířat chovaných v liberecké ZOO, její historie a záchovných programů. Nechyběla ochutnávka i poznávání zvuků zvířat.
Do velkého finále postupuje pouze 8 nejlepších trojic, mezi které patří i naše trojice ve složení:

František Horejš, Filip Novotný, Marek Vyskočil (9.A), kteří postoupili z 1. místa!

Děkuji i ostatním soutěžním trojicím za přípravu a účast v soutěži:

Barča Horná, Natka Podzimková, Petra Tomášková (7.A): nádherné 11. místo
Matouš Budina, Kuba Kalina, Jonáš Ouhrabka (8.A): pěkné 44. místo

Chlapcům blahopřejeme a budeme držet palce ve finále, které proběhne 15.2.2024 v aule Technické univerzity.

Z. Wienerová


Národní testování 2023

Naše škola se v měsících říjnu a listopadu zapojila do Národního testování SCIO. Testování se zúčastnilo 10 žáků z 9. A a 6 žáků z 9. B. Testovali se z českého jazyka, matematiky, obecných studijních předpokladů a anglického jazyka. V českém jazyce se naše škola řadí mezi 10 % nejúspěšnějších škol. Pět našich žáků dosáhlo nadprůměrných až špičkových výsledků v českém jazyce. V matematice jsou naši žáci lepší než 70 % zúčastněných škol, přičemž dva žáci dosáhli nadprůměrných výsledků. Dva naši žáci také excelovali v obecných studijních předpokladech. Devět našich žáků dosáhlo vynikající úrovně B1 nebo B2 v anglickém jazyce.

Studijní potenciál žáků v českém jazyce je využíván dobře, výsledky žáků jsou na vyšší úrovni, než jaká odpovídá úrovni jejich studijních předpokladů. Studijní potenciál žáků v matematice je využíván optimálně, výsledky žáků v testech odpovídají úrovni jejich studijních předpokladů. Národního testování se celkem zúčastnilo cca 21 tisíc žáků ze základních škol a víceletých gymnázií z celé České republiky a s tímto vzorkem byly srovnávány výsledky našich žáků. (M. Kodešová)


Písmenkování

Ve středu 22 listopadu se naší školou nesl veselý ruch plný smíchu a zvědavosti, protože se konala akce pro naše malé prvňáčky – „Písmenkování“. Tuto akci zorganizovali a vedli naši deváťáci.

 

Žáčci prvních tříd měli příležitost prozkoumat deset různých stanovišť. Každé stanoviště se zaměřovalo na rozvoj dovedností v oblasti českého jazyka, matematiky a prvouky – od skládání písmen až po různě náročné matematické úlohy. Žáci se nejen bavili, ale také se učili novým věcem. Za každý splněný úkol získávali malí dobrodruzi do svých karet razítko. Vyvrcholením celé akce bylo vyluštění tajné šifry. Všichni žáčci prokázali při jejím luštění důvtip a vynalézavost. A když byla šifra rozluštěna, následovala odměna ve formě medaile a drobných dobrot.

 

Rádi bychom poděkovali skvělým organizátorům této akce – žákům devátých tříd, kteří se postarali takřka o každý detail této akce. Všichni jsme hrdí na to, jak naši žáci napříč nejstaršími ročníky dokáží spolupracovat a realizovat akce pro naše nejmenší. Děkujeme také učitelům prvních tříd, kteří celou akci zaštítili.

 

Už teď se těšíme na konec listopadu, kdy se pro děti uskuteční tradiční akce „Čertovské skotačení“.

 

Radka Pelcová, Andrej Petruš, Martin Prade, Michaela Tothová

Fotky: zde


Bobřík informatiky 2024 – výsledky

Jako každý rok jsme se zapojili do národního kola soutěže Bobřík informatiky. Naši žáci od 4. do 9. třídy se snažili bobříka informatiky ulovit. Podívejte se na výsledkovou listinu všech úspěšných.

Kompletní výsledková listina je umístěna ve 2. patře.

Výsledky: zde

 


Po stopách průmyslové revoluce

Deváté třídy absolvovali v listopadu výpravu po milnících průmyslové výroby v Liberci. Pomohl jim k tomu doprovodný program k zajímavě graficky zpracované výstavě Po stopách průmyslové revoluce v Severočeském muzeu.

Velký třesk průmyslové revoluce odstartoval překotnou proměnu technologií a vymožeností. Ať už se zajímáme o regionální sklářství a textil, nebo tíhneme k jiným výrobním odvětvím, při cestě výstavou si každý najde to svoje – pokud tedy neztratí stopu! Čemuž hodně pomáhá výrazná grafika ve stylu popartových komiksů.

Žáci dokázali pojmenovat základní znaky jednotlivých průmyslových odvětví a vyhledali konkrétní příklady z významných oblastí regionální výroby z období průmyslové revoluce, přes první a druhou světovou válku i komunismus. Na závěr porovnali současnou dobu (nanovlákna) s obdobím průmyslové revoluce.

Eliška Handšuhová

Fotky: zde


IT SLOT: Dva naši žáci postupují do finále

Na začátku listopadu proběhlo první kolo 14. ročníku soutěže IT-SLOT, kterého se zúčastnilo 13 952 žáků z 299 škol z celé České republiky. Prvních 50 soutěžících postupuje do finále. Mezi nimi je i Lukáš Pech (9. B), který se umístil s 22 body na 20. místě, a Tomáš Fukárek (8. A), který získal 22 bodů a postupuje také do finále z 31. místa.

 

Finálové kolo se uskuteční ve středu 13. prosince v budově Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze.

Finalistům gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy.

 

Kompletní výsledková listina žáků naší školy je umístěna na nástěnce ve druhém patře.

 

Mgr. Martin Prade


No Backpack Day

No BackPack Day je den, kdy děti chodí do školy bez batohů. Cílem této akce je připomenout milióny dětí na celém světě, které musí ujít kilometry pěšky do školy. Knihy a školní pomůcky přitom nosí v improvizovaných zavazadlech, protože si nemohou dovolit školní batůžky. Taková akce se konala ve čtvrtek 16. listopadu i na naší základní škole. Mnoho žáků i někteří učitelé tak přišli s kufry, krabicemi, pytli, nákupními vozíky a dalšími zajímavými zavazadly.
Všem, kteří se do akce zapojili, moc děkujeme a doufáme, že si den také užili.
(za školní parlament Jana Lhotová)
 

Členové žákovského parlamentu na "Fóru mladých" v kavárně Pošta

Na tomto fóru, pořádaném Místní agendou 21, chtěli ve středu 1. listopadu slyšet názory mladých na různé oblasti života v Liberci (doprava a bezpečnost; životní prostředí a veřejný prostor; sociální prostředí a bydlení; školství, kultura, volný čas a cestovní ruch; klimatický stůl). 

Na začátku proběhly krátké seznamovací aktivity. Poté vysvětlili,  jak se bude pracovat a pak absolvovali vědomostní kvíz o městě za ceny. Žáci se dle zájmu o témata rozdělili k jednotlivým stolům, kde s odborníky na daná témata diskutovali a sdělovali, co je pro ně v dané oblasti důležité. 

Náměty žáků se u stolů zapisovaly a po prvotním hlasování (u stolů) z nich přítomní vybrali dva nejdůležitější. Tyto dva náměty postoupily dále a byly zapsány na společné hlasovací archy pro všechna témata. V druhé fázi hlasování pak z těchto témat vyplynula ta nejzávažnější, která se následně ověřila v on-line hlasování. Výsledky se nakonec okomentovaly a podněty by se měly dále rozpracovat do případného projektu. 

Každá škola mohla delegovat až 4 zástupce z žákovského parlamentu. Přednostně měli být vybráni členové Městského parlamentu Liberec. Pro takto aktivní mladé lidi bylo Fórum mladých nejpřínosnější. Toto setkání by se mělo stát pravidelnou akcí, která se bude konat vždy 1x za 2 roky. 

Je důležité nechat zaznít hlas mladých lidí a zároveň, aby si udělali žáci větší přehled, co vše město může či nemůže řešit. 

Eliška Handšuhová

(koordinátorka školního parlamentu)

Fotografie: zde


Záložka do knihy spojuje školy

Stává se již tradicí, že žáci naší školy si vyměňují se slovenskými dětmi vlastnoručně vyrobené záložky do knih v rámci česko-slovenského projektu. 
Učitelé se tak snaží  podpořit zájem o čtení. Letošním tématem byly pohádky báje a básničky. 
6.A si vyměnila záložky se ZŠ Lábov.

Fotografie: zde


Halloween

V úterý 31. října jsme si (již tradičně) připomněli Halloween. Velká většina žáků i učitelů a asistentů přišla do školy v zajímavých kostýmech. Halloween byl tématem také v hodinách angličtiny a pro žáky 1. a 2. tříd si pestrý program připravila skupina dívek z 9. A. Všichni žáci také mohli hlasovat o nejzajímavější kostým, vítězkami se opět staly dívky z 9. A.
Všem děkujeme za účast a doufáme, že jsme si společně užili zajímavý den!
(za školní parlament Jana Lhotová)
 

Chlapci z 6.A v Oblastní galerii

V rámci vzdělávacího programu “Čteme z obrazů” se žáci 6.A  zúčastnili v úterý 24. října exkurze do galerie, kde se seznámili s Liebigovou sbírkou, pojmenovanou po Johannu Liebiegu mladším, který byl významným průmyslníkem a mecenášem umění.

Kolem jeho sbírky se vznáší opar tajemných příběhů. Obrazy, které za svůj život nastřádal, tvoří velkou část stálé sbírky Oblastní galerie Liberec. Žáci se seznámili s pojmy sběratel, donátor a  mecenáš a dozvěděli se, jak se od sebe tyto pojmy liší. Jako detektivové zapátrali v  minulosti a odhalili tajemství života tohoto velkorysého podnikatele. Zjistili jsme také zajímavosti ze strastiplné cesty obrazů, které nakonec doputovaly až do budovy bývalých Lázní  současného sídla Oblastní galerie Liberec.

Během exkurze měli žáci možnost prohlédnout si několik děl z této sbírky a naučit se, jak „číst“ v obrazech. Tento program je zaměřen na rozvoj vizuální gramotnosti a podporuje schopnost interpretovat umělecká díla.

Chlapce z  6.A vzdělávací program bavil a v rámci zpětné vazby v podobě pracovních listů prokázali, že se v obrazech naučili jak číst, tak vnímat na výtvarných dílech i detaily. Tento program jim umožnil rozvíjet své schopnosti a zároveň si užít výtvarnou výchovu jinak, a to přímo v galerii. Během cesty zpět jsme si prohlédli i bývalou budovu liberecké galerie, krásně opravený palác Liebig.

Eliška Handšuhová

 


Žákovský parlament v poslanecké sněmovně

 V pátek 20. října 2023 měli žáci ze školního parlamentu možnost, zúčastnit se exkurze do Poslanecké sněmovny, která byla financována z dotace města pro žákovské parlamenty. Tato událost pro nás představovala jedinečnou příležitost nahlédnout do světa parlamentní demokracie a státní politiky. Exkurzi jsme absolvovali za doprovodu pana poslance Berkiho a jeho pana asistenta Trantiny, kteří nás ochotně provedli budovou poslanecké sněmovny, která se skládá z několika původně šlechtických paláců. Pan poslanec nám poskytl cenné informace o práci a fungování parlamentu včetně spousty zákulisních zajímavostí. Pan asistent Trantina, který vystudoval historii, nám krásně vyprávěl o dějinách parlamentu. Během návštěvy jsme potkali  pana poslance Bartoška, který se u nás zastavil a s žáky velmi mile diskutoval, což pro ně bylo velkým zážitkem a inspirací. Děkujeme všem výše uvedeným za přínosnou exkurzi, která umožnila našim žákům z parlamentu školy získat unikátní zkušenosti a poznatky, které jim otevírají okno do světa politiky a demokracie.

Eliška Handšuhová
Koordinátorka školního parlamentu

 


Exkurze Terezín

V pátek 6. října 203 vyrazilo 46 žáků 8. a 9. tříd, dvě  vyučující dějepisu a dvě paní asistentky na dva roky dopředu objednaný vzdělávací program do Památníku Terezín. V muzeu ghetta nás čekala úvodní přednáška na téma diskriminace a pronásledování  Židů od r. 1933, hlavní funkce ghetta Terezín a dokumentární film s terezínskou tematikou. Poté následovala prohlídka bývalého ghetta, ve dvou skupinách s lektorkami, během níž jsme využili předem staženou aplikaci IWalk s výpověďmi přeživších k danému místu. Dále jsme navštívili expozice Muzea ghetta, Magdeburských kasáren, modlitebnu z doby ghetta, márnici, obřadní síň, kolumbárium, krematorium a Židovský hřbitov. Nakonec jsme se přesunuli do Malé pevnosti, kde jsme si prohlédli bývalou věznici gestapa s průvodcem. Přestože místo je ponuré a spjaté s negativní historií našeho státu, exkurze žáky zaujala a hodnotili ji kladně. Zastávám názor, že minulost je třeba dětem připomínat, aby se už neopakovala…

 

                                                                                                          Eliška Handšuhová

 


Florbalový School match 

V pátek 22.9. se třídy 6.A a 8.A zúčastnili zápasu mezi florbalisty z FBC Liberec a týmem FBC 4CLEAN Česká Lípa. Šlo o 3. kolo naší nejvyšší soutěže – florbalové Superligy. Zápas se hrál v dopoledních hodinách právě proto, aby přilákal co nejvíce fanoušků z řad žáků a studentů základních a středních škol. Během přestávek se konaly soutěže dětí v hodu a střelbě na branku. Atmosféra byla výborná a dovedla liberecké florbalisty k výhře 8:5 a tím zisku 3 cenných bodů. Na závěr zápasu si všichni hráči „plácli“ se svými fanoušky a došlo i na autogramiádu a focení.


Putování na kolech

Letos jsme po delší pauze opět vyrazili na dvoudenní cykloputování. Ve čtvrtek nám počasí moc nepřálo a tak jsme přišli o nádherné výhledy z hřebenů Jizerských hor. Statečně jsme zvládli velké převýšení z Liberce přes Maliník, Královku, Josefodolskou přehradu až na Rozmezí (1000 m n. m.). Z Hřebínku nás pak čekal dlouhý a prudký sjezd až do Hejnic a dál do Libverdy, kde jsme přespali v penzionu Domeček. Cestou zpátky jsme na Viničné cestě potkali mloka skvrnitého, zastavili jsme se na hrázi přehrady Fojtka a došlo i na pár drobných karambolů. V pátek nás už celou cestu doprovázelo sluníčko.
Všechny chválíme za statečné vyšlapání nebo vytlačení nepříjemných prudkých kopců a příjemnou atmosféru.

Kaňkovský, Wienerová, Sucharda


Patronát

I v letošním školním roce v rámci projektu Patronát přišli deváťáci navštívit prvňáčky.

Každý prvňáček má jednoho či dva deváťáky, kteří jim budou po celý školní rok dělat patrona.

Žáci z 9. A dali svým novým kamarádům z 1. A dárek na přivítanou. Během prvního seznamování hledali deváťáci se svými prvňáky, co spolu mají společného, a to si zapsali. Dokonce k našemu údivu někteří vypadají jako sourozenci. Prvňáčci ukazovali starším žákům penály a učebnice a vyprávěli, jak se jim ve škole líbí. Některým deváťákům se postesklo, že jejich učebnice vypadají už poněkud složitěji. Poté je deváťáci provedli po škole a ukázali jim snad všechny učebny. Každý deváťák se vyfotil se svým novým kamarádem a poté jsme se venku společně vyfotili.

Žáci 9. B a 1. B si zahráli seznamovací hru, vyfotili se jako superhrdinové, rockové hvězdy a jako královská rodina. Starší žáci rozdali svým dětem dárky, které způsobily obrovskou radost. Formou rozhovoru zaznamenaného na papír starší žáci vyzpovídali mladší žáky a naopak. Venku jsme popsali schody tím, co nás ve škole nejvíce baví. A nakonec jsme v tělocvičně vytvořili obrovské srdce. Celá akce se povedla a všichni jsme si ji moc užili. 

Těšíme se na další společné akce během celého školního roku – drakiáda, čertovské skotačení a další...

Michaela Tothová, Radka Pelcová, Andrej Petruš a Martin Prade

Budeme pořádat cyklistický kurz

Po delší době opět budeme pořádat cyklistický kurz (6. - 9. třída):

Termín: 14.  9.  –  15. 9. 2023
Lokalita:  Lázně Libverda – penzion Domeček
Trasa: tam Liberec - Bedřichov - Libverda,   zpět: Libverda - Hejnice - Mníšek - Liberec

Cena: 800 Kč (celková cena za ubytování, večeři a snídani)
Sraz: 14. 9. (čtvrtek) v 9,00 před školou, Příjezd: 15. 9. (pátek) cca v 13:00 

Zájemci se mohou hlásit u pana učitele Kaňkovského. Počet míst je omezen.


Zahradní slavnost

V úterý 27.6.2023 jsme se sešli na historicky první Zahradní slavnosti v parku na náměstí Českých bratří, abychom společně zakončili školní rok. Děti rodičům zazpívaly, zahrály divadlo, zatancovaly, prvňáčci byli pasováni na čtenáře a na konci se rozloučili se svými patrony, žáky deváté třídy. Bylo připravené i malé občerstvení. Bohužel s námi moc nespolupracovalo počasí a akci předčasně ukončilo, ale jmenujeme se ZŠ Oblačná, tak nám připravilo oblaky.

Ale i tak jsme si to všichni užili a těšíme se na prázdniny. 

Alena Routová


Poznávací zájezd do Švédska

V měsíci červnu od 8. 6. do 14. 6. odjeli žáci z druhého stupně na poznávací zájezd do Švédska. Bydleli jsme na ostrově Öland, na kterém má letní sídlo i švédská královská rodina a který je zajímavý svou krásnou přírodou a mnoha otočnými větrnými mlýny. Během pobytu jsme navštívili např.  step Alvaret, hrad Graborg, maják Lange Jan s pozorováním tuleňů, maják Lange Erik, mlýn holandského typu Sandviku, skalní útesy Byrum, hlavní město Švédska Stockholm, město Kalmár, město Borgholm, hlavní město Dánska Kodaň a mnoho dalších míst. Zájezd jsme si velmi užili, neboť vedle poznávacích výletů jsme hráli např. minigolf, plážový volejbal, fotbal.  Skákali jsme na trampolínách a také jsme se koupali v moři.

Fotky ze zájezdu najdete už brzy ZDE 

M. Kodešová, A. Routová, V. Sutrová


Den s prarodiči

V pátek 26. května jsme si do své třídy pozvali babičky a dědečky, abychom jim nejen ukázali, jak naše škola a třída vypadá, ale také i to, co se učíme a jak se to učíme. Prarodiče se tak mohli podívat, co se změnilo od jejich školních let. Děti také zajímalo, jak prarodiče chodili do školy, co je ve škole nejvíce bavilo, čím chtěli být a zda se to vyplnilo, jak vyučování vypadalo, co nejraději četli. Babičky a dědové poutavě vyprávěli.

S sebou do školy přinesli i nějaké zajímavé věci, které děti již dnes neznají, fotografie a také knížku svého dětství. Nezůstalo jen u povídání, společně jsme se učili, kdy s námi babičky a dědečkové pracovali ve skupinách a nakonec jsme si i četli ze své oblíbené knížky.

Ve třídě byla skvělá atmosféra, děti i prarodiče si tento ten náležitě užili. Láska, vřelost a úcta, to byly lidské hodnoty, které jsme v tento den všichni prožívali.           

(Další fota na našich webových stránkách  tretaci-oblacna.webnode.cz)


Národní testování 5. třída 2022/23

V měsíci dubnu se 15 žáků z 5. třídy zúčastnilo Národního testování. Žáci byli testováni v českém jazyce, matematice, obecných studijních předpokladech a v anglickém jazyce. Souhrnné výsledky a celé šetření doplněné o srovnání s ostatními zapojenými školami v celkovém počtu cca 14 tisíc žáků pro naši školu zajistila společnost SCIO.

Z analýzy výsledků vyplývá, že naše škola patří mezi 10 % nejúspěšnějších škol ve znalostech matematiky. Žáci dosáhli výborných výsledků v geometrii, nadstandardních aplikačních úlohách, početních operacích s čísly a v práci s daty.

Výsledky našich páťáků v českém jazyce jsou lepší než u 70 % zúčastněných škol. V porovnání výsledků testu z českého jazyka s výsledky testu obecných studijních předpokladů bylo zjištěno, že studijní potenciál žáků v českém jazyce je vyžíván optimálně a odpovídá úrovni jejich studijních předpokladů.

Výborné výsledky potvrzuje skutečnost, že například 3 žáci v ČJ, 3 žáci v M a 4 žáci v OSP dosáhli vysoce nadprůměrného až špičkového výsledku a patří mezi 15 % nejlepších žáků z celkového počtu žáků v testování.

V anglickém jazyce dosáhli 2 žáci úrovně A0, 6 žáků úrovně A1, 4 žáci úrovně A2 a 3 žáci dostáhli na vynikající úroveň B1. Úroveň A1 očekává Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání od žáka na konci 5. třídy základní školy.

graf

M. Kodešová


Nemoc jménem ŠIKANA

Ve čtvrtek 4. 5. 2023 se třída 6. A a 7. A zúčastnila přednášky v knihovně na téma „Nemoc jménem ŠIKANA“. Obsahem přednášky, kterou vedl sociální pedagog pan Mgr. Vladimír Vácha, bylo například: co je šikana, jak vzniká šikana, stádia vývoje šikany, koho ohrožuje šikana, jak se bránit šikaně, psychologické, sociální a osobnostní dopady šikany, druhy šikany (verbální, kontaktní, kyberšikana, sexuální násilí atd.).

M. Kodešová, Š. Vacková


Den Země

V pátek 21. dubna se 2. A  a 3. A připojili k celosvětové akci DEN ZEMĚ.  S dětmi jsme si popovídali o všem, co naší Zemi a přírodu trápí a jak ji můžeme my sami pomoci.

Hravou aktivitou jsme zjistili, jak dlouho přírodě trvá, než se zbaví různého odpadu, který bychom v přírodě nechali ležet. Zopakovali jsme si, co vše se dá recyklovat a pak jsme se chopili rukavic a pytlů a prostředí kolem školy a v parku, kam si chodíme s družinou hrát, jsme poklidili, abychom tak přírodě alespoň trochu pomohli.


Okresní kolo Olympiády z českého jazyka

Blahopřeji k vynikajícímu výsledku Matyáše Hajíčka v okresním kole Olympiády z českého jazyka, které se konalo 3.4.2023. Matyáš se umístil na 6. - 11. místě s 37 body. (Vítěz získal 40 bodů.) Celkem se zúčastnilo 66 žáků z různých základních škol.

Děkuji i za skvělou reprezentaci školy.

M. Krupičková


Noc s Andersenem

Ve čtvrtek 13. dubna jsme se s dětmi opět připojily k projektu Klubu českých knihoven pod názvem Noc s Andersenem.  Přihlášení letos opět nebylo pro děti úplně jednoduché, neboť musely splnit několik úkolů a tak jenom ti, kteří vše zvládli, mohli večer v 17,00 se spacákem, svačinkou a dobrou náladou vstoupit do školy.

V letošním roce bylo téma různorodé. My jsme se zaměřili na 90. výročí Ferdy mravence, který se v roce 1933 poprvé objevil v Lidových novinách.    Po seznámení s jeho stvořitelem Ondřejem Sekorou se děti rozdělily do skupinek a společně jsme se vydali na hřiště, kde nás čekala tzv. Hmyzí olympiáda.

To, že to hmyzí kamarádi nemají vůbec jednoduché, si děti mohly vyzkoušet v různých disciplínách.

Po vydatné večeři skupinky navštěvovaly postupně jednotlivé třídy, kde si učitelé připravili různé úkoly. Děti si tak prohlédly další knížky, zaměřené na ty nejmenší živočichy, přečetly si jedno z dobrodružství Ferdy, naučily se písničky nebo se zkusily vcítit do hmyzí kůže. V jedné z dílen si vytvořily i broučího kamaráda, kterého si odnesly po zaschnutí domů. 


Člověče nezlob se s robotem VEX123

Žáci 1. stupně hráli hru „Člověče nezlob se“.  Než začala hra, tak si žáci museli vystříhat hrací pole, které následně slepili. Místo kuželek používali malé roboty VEX123, které programovali (pohyb vpřed, zatočení vlevo a vpravo) pomocí dotykových tlačítek. Při hře mohli využít hrací kostku, ale raději si naprogramovali dalšího robota, aby jim ukazoval náhodné číslo. Při hře byla velká zábava.

M. Kodešová


Den učitelů


Již tradičně se i letos členové školního parlamentu rozhodli pomoci učitelům a společně si připomenout Den učitelů. V úterý 28. března tak žáci 8. a 9. tříd místo pedagogů učili na 1. stupni. Mohli si vybrat předmět a třídu, ve které by chtěli učit a podle pokynů vyučujícího se na hodinu připravit. Do výuky se zapojilo více než 20 žáků a všichni se velmi svědomitě na své hodiny připravili. Žáci 1. stupně naopak uvítali zpestření výuky a ochotně se staršími žáky spolupracovali. 

Všem odvážlivcům, kteří si vyzkoušeli roli učitele, moc děkujeme! 

(za školní parlament Jana Lhotová)


Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 16.3.2023 byl ve škole Den otevřených dveří. Přišli se podívat nejen budoucí žáci 1. třídy, ale také řada bývalých žáků zavzpomínat na svoji docházku. Jak se akce povedla se můžete podívat na fotografiích ZDE.


Večerní dílna Čtení s maminkami

Dílny čtení děláme s dětmi ve třídě každý týden  a děti je mají moc rády. Tentokráte jsme si na dílnu čtení ale pozvali maminky.

Ve středu 25. ledna navečer děti s maminkami přinesly své knížky a po krátkém úvodu jsme si četli tak, jak to právě známe z dílen čtení. O knížce jsme si povídali, hráli jsme zajímavé aktivity, představili si novou knížku a večer si moc příjemně užili.